Historie Familie Langenberg

De familie Langenberg heeft vanaf 1927 tot 1977 op De Haal 125 gewoond. Jacob Langenberg, de opa van Pieter Taams, de huidige eigenaar, kocht in 1927 het huis op nummer 125 in De Haal van een zekere Klaas Taams. Klaas Taams op zijn beurt kocht dit huis van de heer Schaap, die het huis in 1916 heeft laten bouwen.

De heer Schaap kocht destijds het land, maar had toen nog niet het geld om er een huis op te laten bouwen. Tijdens de koemarkt in Purmerend kocht hij een lot in een loterij. Dit bleek later het winnende lot te zijn. De hoofdprijs; 4 vette koeien! Deze werden bezorgd op De Haal, en door deze koeien te verkopen kon de heer Schaap zijn huis laten bouwen!
De 4 muren van dit huis staan er nu nog.

In 1927 kochten Jacob Langenberg en zijn vrouw Antje Langenberg-Jong dus dit huis en richtten er een pluimveebedrijf op van kippen en eenden. Jacob Langenberg haalde hiervoor met een motorschuit vis uit de haven van IJmuiden.
Zijn vrouw Antje was dagelijks erg druk met het voeren van de beesten. De eieren die zij produceerden waren voor de beschuitfabriek. Uit dit gezin van 4 kinderen werd Dirkje Langenberg-Taams geboren.

Dirkje trouwde in 1953 met Klaas Taams en wonen nog steeds op De Haal nummer 70, het adres waar sinds kort de jonge paarden van Taams Stables gehuisvest worden. Klaas Taams is nog steeds in de stal te vinden, niet meer voor de koeien maar voor het voeren van de veulens.

Toen Jacob Langenberg en zijn vrouw Antje overleden waren heeft mevrouw Langenberg-Taams er voor gestreden dat het huis in de familie zou blijven. En dit is haar gelukt!

In 1980 hebben zoon Pieter en schoondochter Pia Taams-Brinkman het huis gekocht. Zij kregen twee kinderen. Saillant detail is dat de geboorte van de eerste dochter op dezelfde geboortedag (11 februari) als die van Jacob Langenberg is!

Ruim 3 jaar later werd de volgende dochter geboren, en rond deze periode zijn Pieter en Pia Taams met paarden begonnen.
Er werd voor eigen gebruik een gitzwarte merrie (Vivienne) aangeschaft. Met haar werden buitenritten gemaakt in het Twiske. Hierna ontstond al snel het idee meer paarden te gaan houden. De oude kippen- en eendenhokken werden gesloopt en er werd een nieuwe stal gebouwd. Ook de schuur voor de caravanstalling werd als snel omgedoopt tot paardenstal.

Na een aantal jaar ontstond de wens om van een kleine pensionstal met buitenbak, groter te worden met een nieuw complex, inclusief rijhal. Deze wens werd in 1996 gerealiseerd en het nieuwe complex werd gebouwd. Om het ontstaan van het bedrijf niet te vergeten, werden de voorouders van Taams Stables geƫerd, en is de nieuwe rijhal vernoemd naar Jacob Langenberg. De rijhal heeft nog steeds deze naam.

 

Bij de oprichting van de Paardensport Vereniging in 2007 aan de Haal in Oostzaan heeft tijdens de oprichtingsvergadering van de Vereniging het merendeel van de (nieuwe) leden gestemd voor de naam Paarden Sport Vereniging (PSV) de Langenberg!
Mevrouw Taams-Langenberg is benoemd tot erelid van de vereniging.